Pelajaran Sekolah Sabat
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 8 on Sat Aug 27, 2016 2:59 pm
Latest topics
» AHAD 4 Disember
Fri Dec 02, 2011 3:31 am by admin

» Pelajaran 11 _ *3-9 Disember
Fri Dec 02, 2011 3:30 am by admin

» JUMAAT 2 Disember
Fri Dec 02, 2011 3:28 am by admin

» KHAMIS 1 Disember
Fri Dec 02, 2011 3:27 am by admin

» RABU 30 November
Fri Dec 02, 2011 3:24 am by admin

» SELASA 29 November
Fri Dec 02, 2011 3:21 am by admin

» ISNIN 28 November
Fri Dec 02, 2011 3:20 am by admin

» AHAD 27 November
Fri Dec 02, 2011 3:15 am by admin

» Pelajaran 10 _ *26 November – 2 Disember
Fri Dec 02, 2011 3:13 am by admin

Top posting users this month


Pelajaran 6 _Jumaat 5 Ogos_

Go down

Pelajaran 6 _Jumaat 5 Ogos_

Post by admin on Thu Aug 04, 2011 6:55 am

Kajian selanjutnya: Biarlah hal ini menjadi nyata dan jelas bahawa adalah tidak mungkin bagi kita untuk membolehkan sesuatu ada diri kita di hadapan Tuhan atau dalam pemberian Tuhan kepada kita melalui kebaikan mahkluk ciptaan. Seandainya iman dan perbuatan boleh membayar keselamatan yang percuma untuk sesiapapun, maka Pencipta akan kelihatan terhutang pada mahkluk ciptaan. Di sinilah letaknya peluang untuk kepalsuan diterima sebagai suatu yang benar. Jika seseorang boleh mendapat keselamatan melalui perbuatanya maka dia akan berada dalam kedudukan yang sama dengan orang Katolik dalam melakukan penebusan dosanya sediri. Maka dengan itu, keselamatn merupakan dalam bentuk pembayaran, yang boleh diperolehi sebagai upah. Jika manusia, melalui perbuatan baiknya tidak akan mendapat keselamatan maia ia semestinyalah kasih karunia sepenuhnya yang diterima oleh manusia yang berdosa kerana dia menerima dan percaya kepada Yesus. I merupakan satu pemberian sepenuhnya . Pembenaran oleh iman ditempatkan dalam keadaan yang jauh melebihi suatu kontroversi. Semua kontroversi ini berakhir sebaik sahaja hal itu diselesaikan bahawa kebaikan manusiaberdosa melalui pekerjaan yang baik tidak akan memberikan kehidupan kekal baginya" __Ellen G. White, Faith and Works, ms 19,20.

Muzik "merupakan salah satu cara yang berkesan dalam mendorong hati dengan kebenaran rohani. betapa sering jiwa yang tertekan dan menuju kekecewaan, ketika mengingat kembali kata-akta Tuhan - lagu kerinduan semasa kanak-kanak - maka pencubaan akan kehilangan kuasanya, kehidupan mendapat suatu makna dan matlamat baru serta semangat dan keriangan diserapkan ke dalam jiwa mereka!

"Sebagai sebahagian daripada keagamaan, menyanyi dalam kebaktian adalah sama hal dengan berdoa. Sememangnya, banyak nyanyian yang berbentuk doa..
"Ketika Juruselamat kita memimpin kita ke ambang kekekalan, diwarnai dengan kemuliaan tuhan maka kita akan mengecapi tema pujian dan kesyukuran dari koir Syurgawi yang berada di keliling takhta; ketika bergemanya nyanyian para malaikat di rumah kita di dunia, hati kita akan dibawa lebih dekat kepada para penyanyi Syurgawi. Kesatuan dengan Syurga bermula di bumi. Kita belajar nada segala pujiannya di sini." Ellen G. White, Education, ms. 168.

Soalan Perbincangan:
1. Dalam cara apakah budaya dan masyarakat anda mempengaruhi muzik dalam gereja anda atau adakah anda menyangkal bahawa ia sememangnya demikian?
2. Sila baca petikan Ellen White dalam pelajaran hari Jumaat mengenai muzik. Seberapa banyakkah hal ini yang anda alami dengan jenis muzik yang menjadi sebahagian daripada acara kebaktian gereja anda? Bagaimanakah gereja anda boleh bekerja sama untuk memastikan bahawa muzik itu sememangnya mengangkat dan mendorong serta memenuhi peranan yang dimaksudkannya?
avatar
admin
Admin

Posts : 177
Join date : 28/07/2011
Age : 59
Location : sandakan

View user profile http://sekolahsabat.forumms.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum